Olej lniany jest zupełnie wyjątkowy. Oczyszcza naczyń krwionośnych z tłustych kompilacji, zwiększa odporność, wzmacnia trawienie, pomaga w redukcji masy, kompensuje szkodliwe skutki innych tłuszczów, pomaga wytrzymać niekorzystne promieniowanie. Jego popularność na świecie rośnie i już jest sprzedawany w supermarketach.

Olej lniany był kiedyś bardzo popularne w naszych regionach. Gospodynie kupowały go bezpośrednio od sprzedawców na ulicy natychmiast po wyciśnięciu. Ma tę zaletę, że można kupić tylko jak to spożywane w krótkim okresie czasu. Świeży ma wręcz lecznicze właściwości i smak dobry, stary lub źle przechowywane smakuje niewygodne i raczej szkodzi zdrowiu. Być może dlatego właśnie został porzucona, zwłaszcza gdy inne tanie oleje roślinne były dostępne i mogły przetrwać przez długi czas bez zmian. Olej lniany ma całkowicie unikalne właściwości, dla których opłaca się ponownie po niego sięgnąć. Jest to szczególnie wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

olej lniany dla zdrowia

Olej lniany do picia jako źródło kwasów omega-3

Najbogatszym źródłem pochodzenia roślinnego cennych kwasów tłuszczowych omega-3 jest olej lniany. Ten olej był wcześniej częścią wspólną centrum diety Europejskiej, biorąc pod uwagę jego charakter nadaje się do chłodniejszego klimatu.

Można powiedzieć, że ze względu na efekt, zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, dodatkiem oleju lnianego w żywności w dużej mierze można zrekompensować niepożądanych tłuszczów zwierzęcych z zawartością cholesterolu. Jednak muszą być wystarczającej jakości i powinny być spożywane regularnie.

Jak przyjmować olej lniany?

olej lniany do picia jest idealny. Zaleca się stosować w ilości 2-3 łyżeczek dziennie, aby wzbogacić swój posiłek. Jeśli ten smak jest początkowo nieprzyjemny, mogą być mieszane, na przykład z oliwy z oliwek lub z masłem. Jest możliwe, aby przygotować mieszankę masła i oleju lnianego wcześniejszy w stosunku około 1:1.

Olej lniany nie muszą być podgrzewane, mogą być dodane po zakończeniu posiłku, pod warunkiem, że nie zostaną zniszczone cennych kwasów tłuszczowych omega-3 przez ocieplenie.

Jeśli ktoś nie chce pić oleju lnianego bezpośrednio są inne sposoby. To może służyć jako dodatek do normalnego posiłki. Jest to szczególnie smaczne z ryżem. W połączeniu z ryżem, jest całkowicie nowy, wyjątkowo atrakcyjny smak, który jeszcze bardziej wyróżnia się jeśli jedzenie jest posypane z odrobiną surowej cebuli i jest używana do przygotowywania odrobina soli morskiej.

Podobnie smak właściwości oleju lnianego będą w połączeniu z niektórymi z warzyw. Jeśli jest z marchewka gotowane lub duszone, otrzymamy wręcz leczniczy posiłek. W każdym przypadku to trzeba podjąć połączenie z góry, ponieważ z niektórych środków spożywczych smakuje gorzkie, jednocześnie z innymi nieoczekiwanie poprawi smak całej potrawy.

Ważna jest jakość

Olej lniany ma bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (około 70%) i dlatego jest bardzo wrażliwy na utlenianie. W normalnych temperaturach powietrze jest szybko zepsute, która objawi się chorobą. Takiego oleju nie musi być używana, ponieważ może powodować powstawanie tzw. wolnych rodników w organizmie, które są bardzo agresywne cząstki, które uszkodzenia tkanek ciała, zmniejszenie odporności i przyspieszenie starzenia się. W związku z tym warto pić olej lniany i powinien zawsze być tak świeży jak to możliwe, przechowywanych w zimnym i ciemnym miejscu. Warto czekać, aż przychodzi do sklepu dostawy świeżych, kupić więcej ilość i przechowywać go w domu w zamrażarce lub lodówce. To odrębne tylko niewielkie ilości do bezpośredniego wykorzystania i zapisujemy ją w lodówce. Większość producentów wskazują daty zużycie około 4-7 miesięcy od daty produkcji, gdy przechowywane na zimno i ciemno. Jednak jeśli chcemy wykorzystać korzystne właściwości oleju dla organizmu, nie używaj starego oleju.

Równie ważną rzeczą jest jakość produkcji. Jest to absolutnie konieczne używać tylko tłoczony na zimno olej. Oleje, które zostały poddane procesowi ciepła są bardziej szkodliwe dla zdrowia. Zimno tłoczone oleje mogą być spełnione łatwo na naklejki na butelki zawsze jest jasno. Jeśli „na zimno” jest nie dosłownie opisanych tam, nie kupujemy takiego oleju. Olej należy dalej w butelce z ciemnego szkła. Ceny produktów najwyższej jakości jest całkiem do przyjęcia, nie płacimy dużo więcej oleju lnianego, niż na przykład w przypadku masła.